Leukemie is een vorm van kanker, die wordt veroorzaakt door afwijkende, kwaadaardige witte bloedcellen in het beenmerg. Beenmerg is het zachte, sponsachtige weefsel dat zich vooral binnenin de platte botten (bekken, schedel, ribben en wervels) bevindt. De kwaadaardige witte bloedcellen groeien niet uit tot een volwassen, normale cel. Hierdoor verstoren ze de aanmaak van gezonde witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes in het beenmerg. Dit vindt plaats omdat de kwaadaardige witte bloedcellen in een vroeg stadium de overige goede cellen kunnen vernietigen. Leukemie is een ziekte die zowel chronisch als acuut voor kan komen.

De oorsprong van leukemieën kunnen een lymfoïde of myeloïde basis hebben. We spreken van lymfoïde leukemie wanneer  de kern van leukemie in het beenmerg zit, en wordt gevormd door een abnormale celgroei van stamcellen die zich ontwikkelen tot lymfocyten. Bij een myeloïde leukemie ligt de kern van de leukemie in de stamcel zelf en wordt de abnormale celgroei gevonden in de stamcellen die zich ontwikkelen tot rode bloedcellen, granulocyten, monocyten en bloedplaatjes.

Acute en chronische leukemie

Bij acute leukemie rijpen de kwaadaardige witte bloedcellen niet volledig uit. Hierdoor ontstaat een tekort van normale rijpe bloedcellen in het bloed. De onvolwassen cellen blijven zich delen en hopen zich op in het beenmerg. Zonder behandeling kan een acute leukemie binnen enkele maanden fataal zijn.

Bij chronische leukemie worden de beenmergcellen maar gedeeltelijk volwassen en functioneren de cellen niet geheel normaal. De afwijkende cellen zijn minder goed in staat om infecties te bestrijden en – net als alle kwaadaardige cellen – leven langer. Uiteindelijk verdringen ze de normale witte bloedcellen. Chronische leukemieën kunnen jarenlang sluimerend aanwezig zijn. Over het algemeen zijn chronische leukemieën echter moeilijker te genezen dan acute leukemieën.

Verschillende soorten leukemie

Acute myeloide leukemie

Acute myeloïde leukemie (AML) is een kanker van het bloed en beenmerg. De ziekte wordt gekenmerkt door een overproductie van onrijpe witte bloedcellen, de zogenoemde myeloblasten. Deze cellen hopen zich op in het beenmerg en verstoren de aanmaak van normale bloedcellen. De leukemiecellen kunnen zich buiten het beenmerg, in de bloedbanen, ontwikkelen.

De tekorten aan rode bloedcellen en bloedplaatjes veroorzaken bloedarmoede en een verhoogde kans op bloedingen. Daarnaast zorgt het veroorzaakte tekort aan normale volwassen bloedcellen voor een verhoogde vatbaarheid voor infecties.

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 600 mensen AML. De ziekte kan zich op elke leeftijd openbaren, maar komt vaker voor bij volwassenen in de leeftijd vanaf 60 jaar en vaker bij mannen dan bij vrouwen. In de meeste gevallen zijn de oorzaken van AML onbekend, maar er wordt veel onderzoek gedaan naar de factoren die het risico op het krijgen van AML vergroten.

Voor een uitgebreide omschrijving, inclusief de symptomen en behandeling, kunt u verder lezen door op onderstaande link te klikken.

https://hematologienederland.nl/node/47

Chronisch myeloïde leukemie

Chronisch myeloïde leukemie (CML) is een kanker van het bloed en het beenmerg, die wordt gekenmerkt door een woekering van witte bloedcellen. Deze cellen hopen zich op in het beenmerg en verstoren de aanmaak van andere bloedcellen. De tekorten aan rode bloedcellen en bloedplaatjes veroorzaken bloedarmoede en een verhoogde kans op bloedingen.  De onrijpe leukemiecellen kunnen zich ook naar de bloedbaan verplaatsen.

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 500 mensen CML. De ziekte kan zich op elke leeftijd openbaren, maar komt vaker voor bij volwassenen ouder dan 50 jaar (70% van alle gevallen) en vaker bij mannen dan bij vrouwen. CML komt zelden voor bij kinderen.

Voor een uitgebreide omschrijving, inclusief de symptomen en behandeling, kunt u verder lezen door op onderstaande link te klikken.

https://hematologienederland.nl/chronisch-myeloide-leukemie

Acute lymfatische leukemie

Acute lymfatische (of  lymfoïde/lymfoblastische) leukemie (ALL), is een kanker van het bloed en beenmerg die wordt gekenmerkt door een overproductie van slechte bloedcellen. Deze cellen hopen zich op in het beenmerg en verstoren de aanmaak van normale bloedcellen.  De tekorten aan rode bloedcellen en bloedplaatjes veroorzaken bloedarmoede en een verhoogde kans op bloedingen. Het tekort aan normale leukocyten kan tot een verhoogde vatbaarheid voor infecties leiden. De onrijpe leukemiecellen kunnen zich ook naar de bloedbaan verplaatsen.

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 200 mensen ALL. De ziekte kan zich op elke leeftijd openbaren, maar komt het meest voor bij kinderen van 0 tot 14 jaar (60% van alle gevallen) en is daarmee de meest voorkomende vorm van leukemie bij kinderen. ALL wordt vaker bij mannen dan bij vrouwen gevonden.

Voor een uitgebreide omschrijving, inclusief de symptomen en behandeling, kunt u verder lezen door op onderstaande link te klikken.

https://hematologienederland.nl/acute-lymfatische-leukemie

Chronisch lymfatische leukemie

Chronisch lymfatische leukemie (CLL) is de meest voorkomende vorm van leukemie in de westerse wereld. Volgens de oorspronkelijke definitie is leukemie een ziekte waarbij in het bloed vaak grote aantallen kwaadaardige witte boeldcellen aanwezig zijn. Bij CLL wordt een sterke toename van één type (kwaadaardige) rijpe witte bloedcellen gezien: de zogenaamde B-lymfocyten. Deze abnormale cellen hopen zich niet alleen op in het bloed, maar ook in het beenmerg, de lymfeklieren, milt en lever. 

In Nederland wordt CLL ieder jaar bij 600 tot 700 patiënten vastgesteld. CLL komt op iedere leeftijd voor, echter vooral bij patiënten ouder dan 60 jaar en vaker bij mannen dan bij vrouwen.  Tot nu toe kan met chemotherapie geen volledige genezing worden bereikt. Wel is een tijdelijk verdwijnen van ziekteverschijnselen mogelijk.

Voor een uitgebreide omschrijving, inclusief de symptomen en behandeling, kunt u verder lezen door op onderstaande link te klikken. Hierbij wordt ook ingegaan op twee specifieke CLL types leukemie, namelijk ‘hairy cell leukemie’ en ‘prolymfocyten leukemie’.

https://hematologienederland.nl/chronisch-lymfatische-leukemie

Stichting voor de Strijders zet zich in voor mensen die strijden tegen leukemie en is opgezet door een vriendengroep uit Deurne ter nagedachtenis aan hun goede vriend Jeroen Bankers.

EENMALIGE DONATIE

WORD SPONSOR

STRIJD MEE

Stichting Voor De Strijders - KVK 75552531 - Meer informatie via info@voordestrijders.nl