Stichting Voor de Strijders zet zich in voor mensen die strijden tegen leukemie en is opgezet door vriendengroep ‘De Buffalo’s’ uit Deurne.

Eerder dit jaar hebben wij één van onze beste kameraden moeten verliezen aan deze verschrikkelijke ziekte. De strijd die hij heeft geleverd was hartverscheurend en daarom willen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit niemand anders hoeft te overkomen.

Waarom de naam “Voor de Strijders”?

Stichting Voor de Strijders is opgericht ter nagedachtenis aan onze goede vriend Jeroen Bankers. Over een periode van 5 maanden hebben wij van dichtbij meegemaakt wat een strijd het kan zijn om van de één op de andere dag dodelijk ziek te zijn. Jeroen was ontzettend optimistisch en stond in de vriendengroep bekend als een echte sfeermaker. Het was voor ons dan ook niet meer dan logisch dat de naam krachtig moest zijn en moed moest uitstralen.

Daarnaast was kameraadschap voor Jeroen ontzettend belangrijk. Niet alleen binnen de vriendengroep maar ook erbuiten. Zo was Jeroen een actief en gewaardeerd lid bij voetbalclub ZSV en koos hij voor een baan bij Defensie. Zowel het logo als de naam laten weten “samen staan we sterk”, met elkaar kunnen we het gevecht tegen deze oneerlijke ziekte winnen.

Als laatste hebben we gekozen voor deze naam, omdat hoe ontzettend oneerlijk het ook is, we misschien niks meer kunnen doen voor Jeroen, maar wel voor andere mensen. Dit zijn de ‘strijders’ die nu of in de toekomst hetzelfde gevecht moeten aangaan. Met Stichting Voor de Strijders willen we laten zien dat zij er niet alleen voor staan en we er alles aandoen om ervoor te zorgen dat ze het gevecht tegen leukemie kunnen winnen.

Waarom strijden jullie tegen leukemie?

Leukemie is een ontzettend agressieve ziekte waarbij het lijkt alsof je lichaam zich letterlijk tegen je keert. Door een afwijking in de aanmaak van nieuwe bloedcellen ontstaan er kwaadaardige witte bloedcellen die alle gezonde rode bloedcellen en bloedplaatjes aanvallen. Met name bij acute leukemie gaat dit proces razendsnel en is het vaak slechts een kwestie van dagen voordat je lichaam gevuld is met slechte cellen. Dit zorgt ervoor dat er een tekort ontstaat aan rode bloedcellen en bloedplaatjes, waardoor bloedarmoede ontstaat en de kans op bloedingen toeneemt. Daarnaast zorgt dit ervoor dat er bijna niets overblijft van je immuunsysteem, waardoor de kans op infecties stijgt. De combinatie hiervan heeft vaak dramatische gevolgen.

Om leukemie te behandelen zijn vaak zware langdurige chemokuren nodig waarbij er wordt geprobeerd om alle slechte cellen te vernietigen. Het probleem hierbij is dat ook de gezonde cellen worden vernietigd en je lichaam van binnenuit letterlijk wordt afgebroken. Deze strijd en de onzekerheid die leukemie patiënten iedere dag ervaren is mentaal een echt gevecht en ontzettend zwaar voor de mensen eromheen.

Op dit moment is tijd vaak je grootste vijand. Er wordt namelijk hard gewerkt aan nieuwe behandelmethoden en hopelijk worden in de toekomst de kansen voor mensen die strijden tegen deze verschrikkelijke ziekte een stuk groter. Om de tijd wat sneller te laten gaan en ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk nieuwere en betere behandelmethoden komen, doneren wij geld aan onderzoek.

Waarom zijn jullie een officiële stichting gestart?

Met het idee “als je iets doet, doe het dan goed”, hebben we ervoor gekozen om niet zomaar een crowdfund actie te starten, maar te gaan voor een officiële stichting. We vonden dat het iets blijvends moest zijn, iets waarmee we Jeroen zijn persoonlijkheid levend houden en waar andere mensen kracht uit kunnen putten. De keuze voor een stichting was dan ook snel gemaakt.

Daarnaast biedt een stichting ook andere voordelen. Zo wordt het mogelijk om een ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling) aan te vragen bij de belastingdienst waardoor het interessanter wordt voor bedrijven om geld te doneren. Giften aan een ANBI stichting mogen namelijk volledig worden afgetrokken van de inkomsten- en vennootschapsbelasting. Op dit moment zijn we nog bezig met deze aanvraag.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst van de stichting?

We zijn in een heel korte tijd van idee naar uitvoering gegaan en onze voornaamste focus ligt nu op de eerste activatie, de Strong Viking Run in Duitsland. Hier doen 8 vrienden aan mee die samen afstanden van 42 of 60 km, met meer dan 100 obstakels gaan afleggen. Deze run vindt plaats op 28 september en voor die tijd gaan we proberen om zoveel mogelijk geld in te zamelen.

Wel zijn er al verschillende ideeën over hoe we de stichting actief gaan houden. Wat we in ieder geval gaan proberen is om jaarlijks één activatie te plannen waarmee we opnieuw aandacht kunnen creëren voor leukemie.

Wat kunnen mensen nog meer doen?

Naast doneren zijn er natuurlijk nog meer manieren om de strijd tegen leukemie te steunen. Mensen die meer willen betekenen kunnen:

  • Ons volgen op Facebook en Instagram en onze berichten delen
  • Bedrijven vragen om te kiezen voor één van onze sponsorpakketten
  • Een collectebus plaatsen of posters ophangen in winkels of andere locaties. Neem hiervoor even contact op via info@voordestrijders.nl
  • Stamceldonor worden. Het is super eenvoudig om donor te worden via matchis.nl. De kans dat je een match bent is klein, maar de impact die je kunt hebben is gigantisch. Daarnaast kunnen stamcellen voortaan eenvoudig worden afgestaan via het bloed.
  • De lopers komen supporten op 28 september in Warstein. Mocht je van plan zijn om te gaan. Meld je dan even aan voor ons Facebookevent.
  • Meelopen met de Strong Viking run. Hoe meer strijders hoe meer impact! Mocht je interesse hebben, mail dan even naar info@voordestrijders.nl

En als laatste natuurlijk: Vertel het verder!

Stichting voor de Strijders zet zich in voor mensen die strijden tegen leukemie en is opgezet door een vriendengroep uit Deurne ter nagedachtenis aan hun goede vriend Jeroen Bankers.

EENMALIGE DONATIE

WORD SPONSOR

STRIJD MEE

Stichting Voor De Strijders - KVK 75552531 - Meer informatie via info@voordestrijders.nl